söndag 28 december 2008

Amarylliksen eli Ritarikukan hoito

Vihdoin kävin netistä hakemassa "virallisempia" amarylliksen kastvatusohjeita, meillä kun näitä on hoidettu vähän "mutu-tuntumalla". Usein ollaan laitettu pihalle kesäksi, mutta usein on sitten myös sipulit joko hukkuneet vesistaeessa taikka jääneet kuitenkin ensipakkasiin asti ulos. Jostain syystä aina tuntuu, että sisällä ei ole paikkaa sipulien säilyttämiseen, mutta joskohan tuo tiskipöydän alakaapissa onnistuisi...

Kasvatus
Herättele sipuli laittamalla se astiaan, jonka pohjalla on vettä. Vain juuret saavat olla vedessä. Voit liottaa juuria joitakin tunteja ennen istuttamista.
Hyvä kasvualusta on vettä läpäisevä kaktusmulta, toki voit tehdä kasvualustan itsekin sekoittamalla multaan vaikka osan hiekkaa niin, että vesi ei jää liottamaan sipulia. Ruukuksi käy mikä tahansa astia, jossa on pohjareikä. Ruukku saa muuten olla melko pieni. Riittää kun sipulin ympärille jää kolmisen senttiä tilaa. Istuta sipuli niin, että 1/3 osa sipulista jää mullan alle. Päälle voit laittaa vaikkapa koristekiviä, sammalta tms.
Istutuksen jälkeen ruukku siirretään valoisalle paikalle huoneen lämpöön. Jotkut pitävät ruukun ensin pimeässä, mutta itse olen tehnyt milloin mitenkin samanlaisella lopputuloksella.
Ensimmäisen kastelukerran jälkeen on maltettava odottaa kukkavarren nousemista. Liian ahkeraan kasteltu amaryllis kasvaa honteloksi. Kun kukkavana on noussut esiin, voit aloittaa säännöllisen, mutta niukan kastelun. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.
Istutuksesta kukintaan kestää 3-5 viikkoa.
Lämpimämpi paikka hoputtaa kukintaa ja viileä jarruttaa.

Uudelleen kukinta
Ritarinkukka ei ole kertakäyttökasvi. Saat sen kukkimaan uudelleen, kun hoidat sitä kevään ja kesän aikana. Katkaiset kuihtunut kukkavarsi kukinnan päätyttyä. Lehdet keräävät uutta energiaa sipuliin. Kastele ja lannoita kasvia säännöllisesti. Siirrä ruukku kesäksi pihalle puolivarjoon, vaikka katoksen alle. Sipuli ei saa mädäntyä sateessa.

Leikkokukkana
Pitkävartiseksi venyneen kukan voi leikata maljakkoon. Ontto varsi kiertyy vedessä rullalle, joten kiepauta kuminauhaa tai narua leikkauspinnan yläpuolelle. Leikkaa uusi imupinta veden vaihdon yhteydessä, jotta kukinta kestäisi pidempään.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar